В теперішні часи все більше звертають увагу на роль їжі, як терапевтичного засобу. Адже багато продуктів здатні впливати на процеси обміну речовин, які можуть вважатися поза досяжністю дієти. Ось 8 нових наукових підтверджень лікувальних ефектів харчування.
1. Активація генів здоров’я
Один із найцікавіших напрямків дослідження харчування стосується епігенетики — науки про те, як зовнішні фактори, зокрема їжа, можуть впливати на активність генів. Деякі продукти здатні змінювати її без зміни структури ДНК, і це, своєю чергою, може знижувати ризик розвитку певних хронічних, аутоімуннх та ендокринних хвороб. Наприклад, куркума завдяки активному компоненту куркуміну, впливає на регуляцію генів, що відповідають за запалення.
2. Формування мікробіоти та її вплив на імунітет
Недостатня різноманітність мікробіому або дисбаланс між корисними та шкідливими бактеріями призводить до розвитку різних захворювань, включаючи хвороби серця, легень, сечовидільної системи, кишківника та діабет 2-го типу.
Регулярне споживання ферментованих продуктів не лише збільшує кількість корисних бактерій, але й стимулює ріст рідкісних мікробів, які зазвичай не присутні у стандартному раціоні. Це пов’язано з тим, що ферментація створює унікальні сполуки, які сприяють розвитку певних видів бактерій.
3. Вплив на метаболізм і енергетичний баланс
Вчені спростували своє власне твердження про те, що не існує їжі, здатної прискорити метаболізм. Зокрема виявилося, що досить щодня з’їдати 40 грамів шоколаду з вмістом какао від 70% і метаболізм прискориться вже через 2 тижні завдяки нормалізації чутливості клітин до інсуліну. Те саме стосується і холодної води перед їжею.
4. Протизапальна терапія
Запалення є основою багатьох хронічних захворювань, таких як артрит, серцево-судинні захворювання та навіть депресія. Виявляється, певні продукти знижують рівень запалення в організмі, стаючи природними протизапальними засобами.
Зокрема, Омега-3 жирні кислоти з риб’ячого жиру діють як потужний протизапальний агент. А поліфеноли, знайдені у винограді та ягодах, знижують запальні процеси на клітинному рівні.
5. Ферментотерапія і гастроентерологія
Ферменти — це біологічні каталізатори, які суттєво поліпшують процеси травлення і засвоєння їжі. Ферменти, отримані з певних продуктів (наприклад: папаї, ківі, ананасу, манго, цитрусових) – покращують травлення. Вони допомагають розщепленю білків, жирів та вуглеводів, полегшуючи їх засвоєння.
6. Хронохарчування й ендокринологія
Хронохарчування — це наука, що вивчає, як час прийняття їжі впливає на здоров’я. Дослідження показують, що вживання їжі в певні години доби оптимізує метаболізм, знижуючи ризик розвитку метаболічного синдрому, діабету, серцево-судинних захворювань, розладів травлення. Наприклад, дотримання режиму “вікна харчування”, коли їжа вживається в обмежений проміжок часу, покращує чутливість до інсуліну та допомагає керувати вагою.
7. Захист клітин
Антиоксиданти — це сполуки, які нейтралізують вільні радикали, зменшуючи окислювальний стрес клітин. Наприклад, птеростільбен, який міститься у чорниці. Флавоноїди – сприяють поліпшенню проліферації клітин підшлункової залози, яка виробляє інсулін, та секреції інсуліну.
8. Психоемоційний вплив
Неочевидний, але цікавий аспект їжі — це її аромат і смак, які впливають на психоемоційне здоров’я: аромати цитрусових підвищують настрій і знижують тривожність. Вживання їжі з сильними смаками, такими як імбир, активує травлення і покращує самопочуття. А у деяких культурах — зокрема японській кухні їжу вважають засобом досягнення душевної рівноваги.
Підхід «їжа як ліки», на якому базується нутриціологія є науково обґрунтованим, а підбір персоналізованих раціонів суттєво зменшує потребу в саплементах. Свідоме і відповідальне споживання їжі може стати найкращими ліками, які наука коли-небудь знайде.